Silvoturism Maramures
Descarca Harta
Silvoturistica

Cabana Făina, Vişeu de Sus

Descrierea zonei

Consideratii generale Orasul Viseu de Sus este situat în estul judeţului Maramureş, în sud-estul Depresiunii Maramureşului, între râurile Vişeu şi Vaser, de o parte şi de alta a acestora şi a afluenţilor care pătrund adânc între coastele dealurilor şi munţilor, la 30 km de Pietrosul Rodnei (2.305 m) şi 40 km de Vf. Pop Ivan (1.937 m) din Munţii Maramureşului. Limite geografice: N - Ucraina, S - comuna Săcel, E - comuna Moisei, V - comunele Vişeu de Jos şi Poienile de sub Munte. Oraşul Vişeu de Sus, depresiune îngustă, aşezat în zona de trecere de la munţii de origine vulcanică şi sedimentate cutate ai Ţiblesului la cei de încreţire ai Maramureşului şi Rodnei, formaţi din şisturi cristaline. Izvoarele de ape minerale existente chiar în oraş evidenţiază o fostă activitate vulcanică, iar zăcămintele bogate în polimetale de pe Valea Vaserului sunt mărturie a unor vechi erupţii vulcanice.
Culoarul Vişeului, principala axă de circulaţie maramureşeană, este mărginit la E de treapta unor munţi de fliş de mică înălţime (1.100-1.200 m) care formează bordura marilor înălţimi ale Munţilor Maramureşului care depăsesc 1.900m (Pop Ivan, Farcău, Mihăilescu). La Vest culoarul este delimitat de culmea Vişeului alungită între Vişeu şi Iza, alcătuită din formaţiuni ale flişului paleogen cutat, dar de mică altitudine (600-700 m). Aproape de vărsarea Vişeului în Tisa, valea se îngustează în defileu.
Cele două râuri au terase foarte dezvoltate: 1-terasa parc, între râuri unde este aşezat oraşul; 2-terasa poduri, pe dreapta: 35 m înălţime faţă de nivelul râurilor, se continuă până în Vişeu de Jos; 3-terasa Arşiţa, pe stânga, mai înaltă.
VISEU este cea mai umeda zona din Maramures. Sant aprox. 140 zile ploioase pe an si aprox 30 zile pe an cand ninge. Reţeaua hidrografică: Râul Vişeu izvorăşte din Munţii Rodnei, sub pasul Prislop, la 1409 m altitudine. Se formează din izvoarele şi pârâurile Vişeuţ, Fântâna şi Cisla. Are 77 km lungime şi se varsă în Tisa la 330 m altitudine în localitatea Valea Vişeului. Raul Vaser izvorăşte din Munţii Maramureşului; se formează din izvorul Boului şi izvorul Munceii Albi. Are 62 km lungime şi este cel mai important afluent al Vişeului, având un debit mai mare decât acesta.
Scurt istoric Lemn si apa sunt 2 cuvinte care definesc Maramuresul. Istoria, traditia si viata maramuresenilor sunt cioplite in lemnul bisericilor si al portilor iar apele curgatoare sunt intinse pe toate zona formand vaile binecunoscute ale : Marei, Iza Viseu si Vaser. In 1365 - februarie, 2 - prima menţiune documentară sub forma „ambele Vişae" (Vişeu de Jos şi Vişeu de Mijloc) sunt dăruite de regele Ludovic I al Ungariei voievodului maramureşean Balk (conform „Diplome maramureşene din sec. XIV-XV" de Ioan Mihaly de Apşa, 1900). În 1385 - într-o diplomă menţionată de Ioan Mihaly de Apşa apare pentru prima data numele Vişeu de Sus.
Puncte de atracţie     Accesul spre valea Vaser este oraşul Vişeu de Sus de unde este şi locul de pornire a Mocăniţei, un tren cu aburi, foarte îngust. Mocăniţa este una dintre ultimele şine de căi ferate pentru locomotive cu aburi şi încă activă, din Europa şi singura din România, fiind folosită pentru coborârea buştenilor din munţi. Mocăniţa este construită după Primul Război Mondial şi în mod surprinzător este folosită în scop original. Bătrana Mocăniţă atrage mii de turişti din toată lumea oferindu-le acestora călătorii de neuitat până sus în capătul văii şi înapoi, bucurându-se de frumuseţea naturii.
   În apropiere (100m vest peste pârâul Făina), se află o bisericuţă de lemn, cu hramul "Sf.Elisabeta", de rit romano–catolic.
    Cam la 6km în amonte, la Miraj, se găsesc urmele unui cimitir din anul 1917, înfiinţat de armata germană pentru militarii din Regimentul 3 Vânători de munte căzuţi în Primul Război Mondial.
            Cimitirul
Posibilitati de agrement Un interes special pentru turisti il reprezinta valea Vaser , care traverseaza muntii Maramuresului in mijlocul unuia dintre cele mai frumoase si mai salbatice peisaje din Romania. Raul VASER are in jur de 60 km lungime, formand o vale spectaculoasa asemanator unui canion cu stanci prapastioase care alterneaza cu paduri dese si poieni minunate si izvoare de apa. Se practica excursii in mediul montan, in principal in Masivul Toroioaga, 1929.5 m .

Informatii cabana

Cabana Faina a fost data in folosinta la data de 03.07.1905, initial ca sediu de Politie. In prezent are posibilitate de cazare pentru 16 persoane.

Locatie - Amplasament regional, pozitie geografica Este amplasata pe raza Ocolului Silvic Viseu , in UP III, ua 75C, la distanta de 10m Nord de linia CFF Viseu-Comanu si la 15m Nord de raul Vaser.
Locatie - Cai de acces, rute, mijloace de transport Calea de acces dinspre DN 18, Viseu de Sus, CFF Viseu de Sus 1.8 KM, din acest punct parcurgandu-se 32 KM cu “Mocanita”, pana la Cabana Faina.

Coordonate GPS: LATITUDINE NORDICA: 47°47'23,35 LONGITUDINE ESTICA: 24°41'44,02 Altitudine: 751.4 m
Locuri de cazare 3 x 2 paturi - baie comuna = 6 locuri
Cabana Făina - Directia Silvica Maramures Cabana Făina - Directia Silvica Maramures Cabana Făina - Directia Silvica Maramures Cabana Făina - Directia Silvica Maramures Cabana Făina - Directia Silvica Maramures Cabana Făina - Directia Silvica Maramures Cabana Făina - Directia Silvica Maramures Cabana Făina - Directia Silvica Maramures Cabana Făina - Directia Silvica Maramures
Persoana de contact:    Marinela TĂNASE - 0731.540.540


Adresa:
Legături:
Site realizat de: