Silvoturism Maramures
Descarca Harta
Silvoturistica

Cabana Ocna Şugatag, Ocna Şugatag

Descrierea zonei

Consideratii generale Statiunea Turistica Ocna Sugatag este o localitate prezenta in documentele de cancelarie din anul 1360. OCNA Sugatag se situeaza in Tara Maramuresului, sau Maramuresul istoric, care nu trebuie confundat cu judetul Maramures. Judetul s-a format prin alipirea la Maramuresul istoric a unei zone care cuprinde alte trei tinuturi : Chioar, Codru si Lapus. Zona montana apartine Carpatilor Orientali, avand urmatoarele unitati montane: Muntii Rodnei, Muntii Maramuresului si lantul vulcanic Ignis - Gutai - Tibles.
Scurt istoric Ocna Sugatag a fost atestată documentar in 1355, istoria ei fiind strâns legată de exploatarea sării. În documentul din 1355 se pomeneste de existenta, în marginea dinspre Ocna Sugatag a Giulestilor, a unui drum care duce la ocnele de sare, folosite de românii maramureseni care veneau aici să se aprovizioneze cu sare. Descoperirile arheologice, precum si alte documente istorice, atestă însă că populatia zonei exploata sarea din vremuri străvechi. La sfârsitul sec. XIV se trece la o exploatare permanentă a sării în cadrul unor ocne organizate prin cămara regală a sării. Din 1489 este "certificată" existenta minei Paul Silvestru si a grupului de mine Ana-Iuliana si Elisabeta care apartineau de domeniul regal. În sec. XVI apar primele forme embrionare de capitalism, alături de localnici fiind adusi lucrători salariati din Germania si Slovacia. Mine propriuzise au apărut începând cu 1777. Datorita dezvoltării industriei de exploatare a sării, statul habsburgic a adus în Ocna Sugatag mineri specializati germani, polonezi, maghiari si cehi, ei stabilindu-se aici si contribuind la dezvoltarea economică a localitătilor. Pana în 1948 localitatea Ocna Sugatag a fost sub aspect administrativ centru de plasă, cunoscând o reală dezvoltare economică si socială, astăzi rolul ei polarizator fiind mult mai accentuat.
Puncte de atractie PADUREA CRAIASCA - rezervaţie forestieră şi peisagistica arboretele de gorun seculari si larice situata in vecinatatea statiunii balneo-climaterice Ocna Sugatag, cu suprafata de 44 ha CIMITIRUL VESEL, amplasat in satul SAPANTA, locatie nu departe de Municipiul Sighetul Marmatiei - 18 KM , a devenit astazi un muzeu in aer liber, unicul muzeu de acest gen din lume si este o expozitie unica in felul sau: viata celui plecat este povestita pe scurt, in versuri mucalite, din care nu lipsesc defectele, dar nici calitatile. Protejat astazi ca sit Unesco, Cimitirul Vesel de la Sapanta este o realizare artistica de exceptie, un neobisnuit monument funerar sculptat in lemn. CIMITIRUL VESEL este creatia sculptorului Stan Patras, artist de prestigiu in domeniul arhitectural, traditie mostenita in generatia sa din tata in fiu. el ramanand si in societatea contemporana martorul elementelor specifice ale culturii: motivele geometrice precum si basorelieful. Spiritul creativ al lui Stan Ioan Patras a facut ca acest monument al Sapantei, Cimitirul Vesel, sa fie si astazi un vestigiu al culturii si civilizatiei romanesti.
Construită în 1724, Mănăstirea de la BARSANA este un edificiu religios reprezentativ pentru arhitectura maramureşeană, Tot aici se afla şi un muzeu de artă populară.
Posibilitati de agrement La doar 20 de kilometri sud de Ocna Sugatag se află orasul Cavnic, statiune montană ideală pentru practicarea sporturilor de iarnă. Cele doua locatii, La Icoană si Roata, dispun în total de 8 kilometri de pârtii (ski, snowboarding, ), dotate cu teleski sau babylift, unele dotate cu nocturnă. Baza de tratament a statiunii Ocna Sugatag oferă două bazine si trei vane cu ape minerale încălzite, instalatii pentru fizioterapie, electroterapie si termoterapie, sală de masaj si gimnastică, instalatii cu aerosoli, două bazine mari si unul mic cu apă rece pentru băi si aerohelioterapie. LACURILE SĂRATE - în zona Băilor Vechi se află lacurile antroposaline, repuse în circuitul turistic prin amenajarea zonei, devenind locul preferat pentru turistii. Se remarcă Lacul Gavril (30 metri adâncime, 2,35 hectare suprafată, cel mai mare lac antroposalin din România) si Tăul fără Fund (33 metri adâncime, cel mai adânc lac de aici).

Informatii cabana

Cabana se situeaza pe raza Ocolului Silvic Mara si a fost pusa in functiune din anul 1971. Modernizarea ei s-a facut in anul 2004 .Locul unde este amplasata cabana este un loc minunat unde atmosfera este încărcată de ioni negativi benefici, datorită prezentei pădurilor, livezilor si lacurilor saline

Locatie - Amplasament regional, pozitie geografica Comuna Ocna Sugatag este situata in nordul Romaniei, in judetul Maramures, la o altitudine medie de 500 metri. Se invecineaza la sud cu orasul Cavnic si comuna Budesti, la est si nord-est cu comuna Calinesti, la sud-vest cu municipiul Baia Mare, iar la vest cu comuna Desesti. La aprox. 500m de centrul Ocnei Sugatag se afla cabana silvica.
Locatie - Cai de acces, rute, mijloace de transport Accesul in comuna Ocna Sugatag se face dinspre Sighetu Marmatiei pe DN 18 si apoi DJ 182A, dinspre Baia Mare peste Muntii Gutin DN 18 sau dinspre Baia Mare pe la Cavnic DJ 109F.

Coordonate GPS: lat. 47°47’ N, long. 23°57’ E
Locuri de cazare 2 x 2 paturi - baie comuna = 4 locuri
2 x 2 paturi - baie proprie = 4 locuri
1 x Sala de mese = 1 locuri
Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures Cabana Ocna Şugatag - Directia Silvica Maramures
Persoana de contact:    Marinela TĂNASE - 0731.540.540


Adresa:
Legături:
Site realizat de: