Silvoturism Maramures
Descarca Harta
Silvoturistica

Cabana Poiana, Şomcuta Mare

Descrierea zonei

Consideratii generale Orasul Şomcuta Mare, veche resedinţă administrativă a districtului Chioar, atestat documentar în anul 1358, este situat în partea de sud-vest a judeţului Maramures, pe drumul european E 58 Baia Mare – Cluj-Napoca, la o distanţă de 25 km de resedinţa judeţului, municipiul Baia Mare, pe coordonatele geografice 23°28’30’’ longitudine estică, 43°30’ latitudine nordică.
Scurt istoric În inima Ţării Chioarului, orasul Somcuta Mare a devenit un nume de referinţă în cultură. Vechimea acestei frumoase asezări chiorene este atestată documentar încă din anul 1358. Din 1367, cu ţinutul împrejmuitor, devine proprietatea voievozilor maramureseni Drag si Balc. În 1599 Cetatea Chioarului si, o dată cu aceasta, întregul ţinut al Chioarului, intră în stăpânirea lui Mihai Viteazul. Notabil este faptul că peste timp, în anul 1869, la Somcuta Mare, a avut loc adunarea generală a „Astrei”, care a sprijinit material si moral viaţa culturală din această parte a Transilvaniei de Nord. Tot în această perioadă, Somcuta Mare se transformă în centru administrativ al districtului teritorial Chioar, bucurându-se de o dezvoltare mai aparte.
Posibilitati de agrement Tradiţia populară spune că numele de Somcuta-Mare vine de la arbustii de corn care se găseau din abundenţă în aceste locuri si de la o fântână. si astăzi se păstrează numele pădurii – Corneasa situată înspre satul Vălenii Somcutei. Cu o suprafaţă de aproximativ 13.000 ha, din care 8000 ha teren agricol (teren arabil, păsuni, fâneţe, vii, livezi) si cu o populaţie de aproape 8000 de locuitori, orasul Somcuta Mare, împreună cu cele 8 localităţi componente: Buciumi – situat în partea de sud a orasului la o distanţă de 3 km faţă de acesta; Vălenii Șomcutei – situată în partea de sudvest la o distanţă de 3 km; Finteusul Mare situat în partea de nord la o distanţă de 4 km; Ciolt – situat în partea de sud-est la o distanţă de 7 km de oras – dispun de un areal bine proporţionat, oferind multiple valenţe turistice. Relieful deluros, prezenţa unei reţele bogate de ape curgătoare, pitorescul peisajului în general, la care se adaugă aspecte etnografice si de artă populară specifice, precum si mărturii ale unei îndelungate vieţi materiale si spirituale – formează cadrul în care se poate desfăsura o activitate completă

Informatii cabana

Locatie - Cai de acces, rute, mijloace de transport Accesul la cabana se poate face din DN 1C Baia Mare - Cluj, la intrarea in Somcuta Mare Miresu Mare la 1.6 km.
Toate caile de acces spre cabana sint sint asfaltate.
Locuri de cazare 1 x 2 paturi - baie proprie = 2 locuri
1 x Apartament = 1 locuri
1 x Foisor = 1 locuri
Cabana Poiana - Directia Silvica Maramures Cabana Poiana - Directia Silvica Maramures Cabana Poiana - Directia Silvica Maramures Cabana Poiana - Directia Silvica Maramures Cabana Poiana - Directia Silvica Maramures
Persoana de contact:    Marinela TĂNASE - 0731.540.540


Adresa:
Legături:
Site realizat de: